Er det ingen regnbue på himmelen i dag? Det er ingen problem. Bare velg en av metodene under for å få barnas oppmerksomhet med dine utrolige ferdigheter med speil, vann, såpe og magiske evner.

1. Speilrefleks

Lær barna om prinsippene for refleksjon og lysbrytning med et veldig enkelt eksperiment. Lysbrytning skjer når lyset farer gjennom vannet. Når man lyser med en lommelykt eller holder glasset i riktig posisjon mot sola, bøyes lysstrålene slik at de forskjellige fargene i regnbuen vises. Akkurat slik som regnbuen skapes på himmelen når lys spretter av vanndråpene i atmosfæren.

Det man trenger er et lite speil og et glass med vann. Man trenger også en lyskilde og et hvitt papir. Det man gjør er å sette speilet i glasset (bruk gjerne en glasskål), og isoler det i et mørkt rom. La solstrålene skinne på speilet og se at en miniregnbue oppstår. Er det magi eller?

2. Hageslangetrikset

Lysbrytning er formålet også i dette trikset. I stedet for å skape en kunstig regnbue, så kan man heller etterligne fenomenet ved å la lyset treffe vannstrålene i lufta.

For å gjøre dette må man selvfølgelig ha en hageslange og sollys. Det man må gjøre er å la hageslangen stråle oppover i luften. Det kan man gjøre ved å vri på hageslangen slik at strålen endres til dusj. Er man heldig vil man se regnbuefargene når solstrålene treffer de bittesmå vanndråpene. I den rette vinkelen vil fargene komme frem.

3. Regnbuen ved hjelp av væskenes ulike tetthet

Til dette eksperimentet trenger man konditorfarge, spiseskje, mange glass og vann.

Ved å tilføre sukker i de forskjellige oppløsningene vil man skape ulik massetetthet. Sett glassene ved siden av hverandre og fyll så på med forskjellig farge i de ulike oppløsningene. Når man tilfører farge(konditorfarge) til vannet i glassene vil man se hvilken løsning som er tyngst. Fyll et større glass med de forskjellige fargene, selvfølgelig i regnbuens farger. Et utrolig triks alle barn vil elske. Går det virkelig an? Barna lærer med en gang litt om fysikk og kjemi.

4. Avansert speilvindu-vannglass triks

For dette eksperimentet trenger man:

*Ett glass vann

*En sprayflaske

*Et papirark

*Sollyset

Sett vannglasset på et bord ute der det er sollys. Legg deretter et papir på bakken der sollyset treffer, både vannglasset og papiret.  Spray deretter varmt vann på vinduet der sola treffer vinduet, og se om du kan få til en liten regnbue på papiret. Her må man prøve og feile litt for å se om man treffer både vannglasset og vinduet. Men det er bare å prøve seg fram så går det nok.

5. Såpebobler

Det man trenger for å lage såpebobler er såpevann, ståltråd som man lager en ring av, og en stor balje med såpevann (vann, såpe, glyserol).

Den enkleste måten å få til regnbuens farger er ved å blåse såpebobler. Men man vil jo ikke ha en liten en- den må være diger. Ved å forme til en kleshenger av tynt stål, eller ståltråd som man tvinner til en rund sirkel. Deretter bør man tvinne hyssing eller et klede om ståltråden, slik at enda mer såpevann trekkers inn. Denne ringen må være diger, men ikke så stor at den ikke går ned i balja. Har man ikke en ståltråd, kan man kanskje bruke en gammel badminton-racket av aluminium eller stål. Fjerne alle vinyltrådene, slik at man har en racket uten trådene. Deretter kan man kle inn sirkelen med tøy eller hyssing, slik at racketen fungerer som såpevannmaker. Den har til og med håndtak.

Nå er det bare å sette i gang å lage store såpebobler å se hva som skjer.