Vanligvis er det motsatt når vi tenker oss inspirasjon. Den virtuelle verden online har blitt inspirert av det vi opplever i den virkelige verden. Men det er ikke helt sant, fordi mye av fantasi og eventyr kommer fra tankene våre, drømmene også videre.
Det er mange viktige ting som skjer i verden som burde få oss til å stoppe opp og tenke. Plast i havet, krangling og uenighet for noen oppdiktede guder og fattigdom og sult. Men disse store sakene drukner i saker vi selv bryr oss om. At barna blir mindre aktive og at de bruker all tiden sin online. Selv små barn i barnehagealder får slengt et nettbrett i armene når mor og far skal sove eller gjøre husarbeid.
Men hvorfor ikke snu på flisa og si at det at barna får være med på den digitale utviklingen er bra. Og kanskje kan de utnytte den til å finne på mer ting ute.
Spill som skaper aktivitet
Det er helt klart at spill som MineCraft og Fortnite kan inspirere barna. Det er likevel synd at barn eksponeres mot så mye vold og dårlig oppførsel. Cowboy og indianer var tross alt mer uskyldig lek. Eller var den egentlig det? I dag tar vi tross alt hensyn til minoriteter og har til og med fjernet nedlatende uttrykk som sigøyner, indianer og neger fra vokabularet vårt.
Med disse spillene i tankene kan selv små barn lære seg å bygge med byggeklossene i naturen. Bord og stoler kan bli hus og en duk kan bli et telt. Stokker og steiner kan bygge en mur, og markere en sti til en hemmelig skatt. Fly kan vi ikke, men vi kan late som. Å ligge på trampolinen og se opp i skyene på en varm sommerdag kan for mange være som å fly. Eller å satse noen kroner på Storspiller online casino, mens man tenker ut nye uteleker til barna i hagen!
Utvidet virkelighet (AR)
Vi kommer nok likevel ikke bort fra at barna er påvirket av alt de finner online av spill og moro. Vi vil nok se at de to virkelighetene nærmere hverandre mer og mer. Spill som Geocaching og Pokémon Go er bare to av mange spill som kombinerer den virkelige og den kunstige verdenen vi hele tiden flyter over i.
Vi kan se utvidet virkelighet i de sosiale mediene også. SnapChat var kanskje først ute med AR, der brukerne kunne ta bilder av seg selv og legge til hatter og morsomme kaninører. Etter hvert har teknologien blitt bedre og nå kan man nesten skape et nytt og forbedret bilde av oss selv.
Vi skal ikke være moralister i denne sammenheng. Det er ikke så mye vi kan gjøre med utviklingen, og så lenge den ikke er ondsinnet, så må vi håpe at selv barn om hundre år kan leke i trærne, med uteleker og sin egen fantastiske fantasi!