Ting å tenke på før man lager en sandkasse
Barn elsker å leke i sanden, og fedre elsker å bygge ting. Det er sjelden noe som er for vanskelig, noe som barna setter pris på. Det er bare å klappe sammen noen ”to-toms-fir” og fylle opp med noe sand fra arbeidsplassen. Men kanskje skal man tenke seg grundig om når man lager en sandkasse. Det er mange ting som kan gå galt og som kan gjøre til at sandkassen i hagen blir en stor fiasko som ingen vil leke med. Det er dessuten mange tips om hvordan man bygger sandkasse selv, på markedet, men ikke alle forslagene er like gode.
Plassering av sandkasse
Det kan være smart å sette opp sandkassen på et område fritt for trær og busker. Står den for nære vil man bli invadert av både insekter og blader som faller fra trærne. Samtidig kan det være greit å tenke på solforholdene. Plasser sandkassen slik at man ikke steker i sol hele dagen, men her til lands er vel det sjelden et problem. En parasoll kan gjøre underverker dersom sola står høyt på himmelen en vakker sommerdag.
Forarbeidet
Når man har funnet den perfekte plassen, må man grave en kvadratisk grøft på ca. 20 cm dybde. Størrelsen bestemmer man selv etter hvor stor sandkasse man trenger. Tenk ut dette i forhold til hvor mange barn som kommer til å leke i sandkassa. Rimelig størrelse vil være 3m*3m. Det finnes mange ferdigprodukter på markedet, men disse er ofte veldig små. Det er greit at man har plass til å sitte en voksen i sandkassa eller på treverket.
Byggingen
Til sidene på sandkassa kan man bruke 18*148, 22*148 eller noe i den duren. Husk på at impregnerte bord inneholder giftstoffer, så det kan være greit å bruke et naturlig produkt som er slitesterkt. Trebord som lerk eller eik er sorter som kan anbefales. Da vil ikke små barnekropper ta skade av giftstoffer fra trevirket. Lag så en kasse av 3 meter lang bord (totalt 12 meter), ved å bruke terrasseskruer. Det er viktig at hjørnene er i vinkel.
Deretter slå ned ”to-tom-fire” i hvert hjørne. Disse kan være mellom 20-30 centimeter lange. Dette utgjør rammen som man senere fester kassen i. Man kan også velge å slå ned 48*98 midt på hver lengde og feste dem i kassen for å styrke konstruksjonen. Alle 48*98 må være like lange og stå godt ned i jorda, slik at de holde på kassen.
Når kassen er på plass, må man fylle sandkassen med 5-6 trillebårlass med pukk. Deretter legger man på fiberduken, og så fyller man opp med sand. Det beste er å bruke sand fra stranda, men pussesand går også fint. Husk at industrisand kan inneholde kjemikalier, så ikke ta noen snarveier når det gjelder sanda. Man trenger mellom 1000-1500 kg sand til denne sandkassa.
Toppbordene må skråskjæres i endene før man legger dem på. Dersom kassen er kvadratisk vil bordene passe utmerket. Med skråfalsen vil også toppbordene være mer stabile. Her kan man gjøre mange tiltak for å sikre bordene, som for eksempel å forsterke med vinkler. Husk at kantene kan bli spisse, så det kan være lurt å legge på et gummibeslag eller pusse dem ned.
Uvedkommende i sandkassa
Det er ikke hver dag en sandkasse brukes, men det er en super lekeplass for små barn. Men også katter og fugler elsker sandkassa, også for å gjøre fra seg. Derfor kan man vurdere å lage et lokk. Her finnes det mange muligheter. Man kan bygge et av trevirke. Enten en del, eller to deler som skyves bort til hver side. Man kan bruke en presenning. Den bør passe med sandkassen, eller man må kunne feste den slik at ikke dyr kommer til.
Nå er det bare å fylle sandkassa med leker, bøtte og spade. Dette er en flott sandkasse de fleste klarer å lage uten problemer.