Ikke alle barn vet hva et fugleskremsel brukes til, så da kan det være greit at de hvert fall lærer å lage et. Et fugleskremsel kan lages av det meste man har liggende, men det viktigste er at det har form som et menneske slik at fuglene ikke tar kornet, frukten eller bærene de er på jakt etter. Mange fugler elsker nemlig å forsyne seg av matfatet, men det er ikke alltid landeieren tenkte at det var greit. I alle fall ikke alt.

Det er viktig at fugleskremselet skal være skikkelig skremmende. I fantasien har det blodige hoggtenner og blodskutte øyne. Her skal ikke en eneste fugl føle seg trygg. Så for å sette i gang, må man tenke på at fugleskremselet bør ha en størrelse som ligner et voksent menneske.

Et gammelt kosteskaft

Det kan være smart å starte med et kosteskaft som skal være fugleskremselets lengde og kropp. Og har man ett kosteskaft til kan dette bli armene. Man må huske på at man skal kle opp skremselet med på hatt, jakke og bukser. Dette kan alle barna finne hjemme i klesskapet der alle de gamle slitte klærne ligger. Hvis man ikke har noen, kan man spørre besteforeldre om de har noen. En jakke med dertil caps fra Felleskjøpet er ikke dumt. Da ser det ut som bonden sjøl er ute i gården. Men gjerne klær i mange farger.

Når man har bundet fast det horisontale skaftet har man fått et kors. Nå kan man tre en jakke på og passe på at den har litt fylte. Dette brukte de gamle bøndene å bruke høy til, men har man ikke det tilgjengelig kan man stappe en svart-sekk full av aviser, plast, skumgummi eller lignende. Det er viktig å feste buksen skikkelig langt oppe, slik at jakken sitter naturlig over. Nå har man kroppen til fugleskremselet. Men ennå mangler et hode, øyne, nese og munn. Øverst på toppen må man ha en hatt eller caps.

Tøyball

Har man en tøyball, eller noe som har en sirkulær form er dette det beste. En ballong hjelper ikke, fordi den vil enten sprekke eller lufta vil sige sakte men sikkert ut. En gammel fotball har riktig størrelse, men den kan det bli vanskelig å få festet. Et bærenett kan kanskje fylles med skumgummi og få en fin form dersom man bruker litt kraftig teip, som gaffa. Ellers er det bare å prøve seg fram.

Det som er lurt er viss man lager dette etter at Halloween har vært. Da kan man kanskje få storebror sin nesten ødelagte maske eller den som ikke ble bra nok i fjor. Denne masken er skikkelig skummel, og har ofte en snor bak, slik at man kan tre den over hodet på fugleskremselet. Nå er fugleskremselet skikkelig fælt. Eller det kan se ut som dette snille fugleskremselet. Det bestemmer man helt selv.

Nå er hele fugleskremselet ferdig, og man kan velge om man vil ta den med hjem. Det som kan være fint i barnehagen, er dersom man skal plante frø som barna senere skal få til å blomstre og vokse seg store. Da kan alle barna sette fram fugleskremslene sine her. Det kan bli spennende å se om fuglene blir skremt av de flotte kreasjonene, eller om de lurer seg til å ta nappe til seg det ene og det andre.

Så nå er det bare å vente og se hva som skjer når plantene spirer og gror. Kanskje man får bruk for fugleskremselet til våren når plantene kommer frem fra snøen. Om ikke du lager et, så kanskje noen andre gjør det.