Det kan høres ut som en vanskelig oppgave, men et huskestativ er ikke så vanskelig som man skal ha det til. Man skal bare tenke på at dersom man setter det opp utenfor egen hage, vil det være strengere krav til hvordan det er satt opp.

Men til egen hage står man fritt til å sette opp et huskestativ av god kvalitet. Et huskestativ kan lage mye liv til en ellers lite brukt hage. Og har man små barn er et huskestativ et supert alternativ. Det vil kunne brukes i mange år, spesielt om man kanskje tenker å ha flere barn.

Materialer av kvalitet

Dersom man benytter skikkelig materialer av tre vil husken holde i mange år. Det første man må gjøre er å finne en egnet plass for husken. For å få to husker i stativet, kan man bruke 6 stokker med riktig lengde. De bør være minst 3 meter lange. Man må starte med å grave 6 dype hull til stokkene. Da vil de stå ca. 2,5 meter opp. Husk at de skal skrånes ned mot hverandre. Hullene bør være minst 1,8 meter fra hverandre i bredderetningen og 2 meter fra hverandre i lengderetningen.

Stokkene er ganske tunge, så det er fint å få med seg noen andre voksne til å holde stokkene på plass. Når det er på plass i hullene må man fylle med hurtig-tørkende betong.

Gode og sikre materialer

Stokkene kan man på forhånd gjennomboret i endene slik at man kan koble stokkene sammen. Her er det mange mulige måter å gjøre det på. Man kan bruke såkalt lafting å flette stokkene sammen, eller skjære ut slik at de passer inn i et spor. Det er uansett viktig å bore hull slik at man får festet stokkene til hverandre. Man kan også koble stokkene sammen såpass langt ned at den overliggende stokken kan hvile på v-en som dannes. Denne stokken må også festes med store bolter.

Nå skal man lage festene til husken. Det må være kraftige øyebolter festet til den overliggende bjelken. Her må man også bruke skive og låsemuttere for å få det stabilt.

Det er tross alt her man skal feste kjettingen som er festet til dekket i andre enden. Kjettingen må være lagt i plastremmer slik at det ikke er vondt å holde i. Det er viktig å finne gode materialer til dette, og det må ikke være en hurtigvariant, men godt gjennomtenkt. Det er farlig dersom husken skulle falle ned i fart.

Dersom man velger å bruke tau, må det ikke være noe dårlig vare. I tillegg må tauet ha en kause, et slags øye i enden, slik at man kan koble dem til boltene i overliggeren.

Sand under huskestativet

Huskestativet begynner å ta form og det er ikke mye som gjenstår nå. Mange velger å grave ut litt under huskene og legge inn sand. På den måten lander man litt mykere dersom man faller av. Barn kan herje ganske mye og av og til detter de ned og slår seg. Sånn er det og så lenge det ikke gjør noe mer enn litt skrik og det hjelper med litt trøst og en sjokoladebit, så er det ingen fare.

Det viktigste er at huskestativet er bygget sikkerhetsmessig og er barnevennlig. I tillegg hjelper det mye om barna har det gøy og trives med husken. Det kan være smart å prøve husken litt og sjekke at alle skruer og bolter sitter på plass.

I tillegg går det an å montere oppheng til et tau for å klatre i, ordne stige med sklie på den andre siden, eller enda en huske. Det må man finne ut av etter behov.

Nå er barna klare for en tur i huskestativet.