Det er mange ting som kan få ut av sofaen og ut å leke, bare det er noe som frister dem. Men alle har ikke en stor hage hvor man kan boltre seg i trær og gjemme seg bak skjul og store steiner. Noen har kun en veranda for å sette noen stakkars plantevekster på. Så det kommer helt an på arealet man har til disposisjon. En ting alle allikevel kan holde på med utendørs, er sjonglering. Sjonglering handler om å balansere en, to, tre eller flere baller i lufta. Som oftest ser man det på sirkus og forestillinger der artister og klovner utveksler talentene sine, men er en fin aktivitet for barn for å lære seg motorikk, balanse og konsentrasjon.

Sjongleringsballene

Det enkleste å bruke når man skal sjonglere, er mandariner, epler eller appelsiner. Begynn å kaste en ball i luften, så to. Men det er en ting som kan ødelegge moroa når man bruker frukt. Det er mamma. For etter hvert som man mister mandarinene i bakken, blir de møre og klissete. Det vil sikkert ikke mor godta.

Så kan man bruke tennisballer eller gummiballer. Det er ikke sikkert man har tre tennisballer. Golfballene blir små og harde. Nei, det skal jammen ikke være enkelt.

Da kan man heller få mamma til å lage noen sjongleringsballer. Det kan man gjøre med å fylle ballonger med en tett pose med ris. Risen kan også legges i plastfolie som legges stramt rundt 50 gram ris. Tre ballongene rundt, og lås av ved å legge åpningene på ulike steder. Da vil ballen være forseglet.

Til dette trenger vi altså 9 ballonger, 150 gram ukokt ris og en saks. Enkelt og greit.

Er man en driftig mor (eller far) kan man også hekle sjongleringsballer. Husk at ballene skal passe i barnehender så de må ikke være for store. Man kan bruke en heklenål, størrelse 4 eller det som måtte passe. Det er viktig at ballen blir ganske stram så derfor passer kanskje denne nåla best. Man må hekle i omganger rundt og rundt til man har en halvkule. Så må man sette i gang med neste halvkule. Deretter må man sy igjen disse til en ball. Husk å ikke sy igjen helt, for man må fylle ballen med noe, for eksempel tørkede bønner, en bjelle, erter, eller små kuler. I tillegg kan man fylle ballen med vatt slik at den blir rund og fast. Nå kan man sy igjen og vips så har man en sjongleringsball. Sett i gang ungen til å sjonglere en ball, mens du fortsetter på neste. Det er fint å bruke reste-garn til slike baller.

Husk at små barn må passes på, slik at de ikke får i seg vatt eller små kuler. Sjongleringsballer passer derfor best for barn som er over 7 år.

Har man ikke stoff til å lage sjongleringsballer, kan man se om man har noen ringer som kan brukes. Ringene kan være at tre eller plast. Det er enklere å sjonglere dersom det er litt tyngde i ringene. Men ringer fra et ringspill kan også fungere. Det er enda litt vanskeligere å sjonglere med ringer enn med baller, men like morsomt likevel.

Man må bruke fantasien

Det er klart man må bruke sine små grå, tenke tilbake på sin egen barndom, for å hjelpe barna i gang. Det er ofte man hører; ”Ååå, det er så kjedelig”!!, ”hva skal vi finne på”? Og lignende, og da er det viktig at man kan sette i gang barna litt. Er det andre ting man kunne brukt som sjongleringsballer? Hva med sykkelslanger som man knyter sammen til en ball? Det kan man gjøre ved å klippe ringer av slangen på ca. 4 cm. Lag deretter et kors med hyssing, med armer som er rundt 30 cm. Fyll armene med ringer fra sykkelslangen. Knyt to overliggende armer sammen. Deretter de to andre. Til slutt er det bare å stramme til, og da har man en ball. Dette er også samme måte som man lager en basse, men det er en annen historie.