Det er vel ikke noe som er mer spennende for barn enn eksplosjoner. Hvert fall når de er helt ufarlige og når de smeller godt. Disse triksene er helt trygge selv om man ikke bør få i seg ingrediensene man bruker. Derfor så anbefales det å være en voksen person til stede, som kan passe på at alt går riktig for seg. Det er mange eksperiment som både kan være artige, samtidig som de kan lære ungene noe om fysikk og naturvitenskap. I disse eksperimentene bør man definitivt gå utendørs, for det kan bli høye smell og mye søl.

Det man trenger er:

  • Et kinderegg
  • Litt vann
  • Litt eddik
  • 1 teskje bakepulver

Først kan man kose seg med kindereggsjokoladen og sette sammen figuren som er inni Kinderegget. Når man er klar skal man ta plastegget som figuren lå i og fylle med en blanding vann og eddik. Når man heller i bakepulveret må man være rask, fordi nå skjer det en reaksjon. Klem igjen plastegget og kast det opp i luften. Hold god avstand, for det vil bli et skikkelig smell.

Alternativt kan man bruke en filmboks, slik som man la filmrullene i før i tiden. Hell ingrediensene i boksen, vend om og søk dekning. I dette eksperimentet er det 3-åringen Finn som gjør trikset med hjelp fra en voksen. Med små mengder at disse ingrediensene man finner i de fleste hjem, kan man skape morsomme eksplosjoner gang på gang.

Det som skjer er at det dannes en gass som gjør at volumet ekspanderer voldsomt. Det er dette som forårsaker eksplosjonen når blandingen er lukket inne. Da øker trykket så fort at det hele blir en eksplosjon.

Et annet eksperiment som bør gjøres utendørs, er brus og Mentos-trikset. Den beste brusen å bruke kan være Cola Zero, i følge dette eksperimentet.

Det man trenger er:

  • 1,5 liter Cola Zero
  • En pakke Mentos
  • Et rør
  • Et godt underlag

I dette eksperimentet putter jenta oppi 4 Mentos, som er et sukkertøy som har visse effekter i kontakt med brusen. Det store brussøylen vil stå flere meter opp i luften. Dette er en perfekt leke man med fordel kan gjøre i hagen. Det kan være lurt å helle ut et glass brus før man heller i pastillene, slik at man rekker å løpe unna. Hell pastillene oppi ved å fylle et rør med Mentos, og søk dekning. Ellers kan man bli dynget i slimete brus. Selv om det sikkert hadde vært morsomt.

Grunnen til at dette skjer er i hovedsak det samme som skjer i det første eksperimentet. Brusen inneholder karbonsyre, og når Mentosen slippes nedi, frigjøres gassen som får væsken til å skyte ut som en rakett. Grunnen til at Mentos er perfekte for oppgaven, er ingrediensenes egenskaper, som øker produksjonen av bobler. Man skulle nesten tro at dersom man fylte magen med Cola Zero og Mentos så ville det si pang. Heldigvis er det ikke sånn!

Ta sikkerhet på alvor

Selv om disse eksperimentene er perfekt for barn, skal man alltid ta sikkerhet på alvor. Gasser som er under trykk, kan alltid føre til skade dersom man blir truffet av prosjektiler. Derfor er det lurt å holde god avstand og alltid ha med en voksen som kan følge med. Men disse eksperimentene er likevel helt ideelle for å gjøre utendørs, da det kan oppstå en del søl. Eksperimenter som dette kan være veldig underholdende, og til og med vekke fram ungen i kjedelige voksne.