Å lage en liten seilbåt som kan seile nedover elva er en ting alle barn elsker. Og har man laget den selv, blir det ekstra spennende å se om den er sjødyktig eller om den synker rett til bunns. Uansett vil den seile sin egen sjø, men setter man den ut kan man følge den helt til den forsvinner ut i havet.

Når man skal lage sin egen seilbåt kan man ta utgangspunkt i ting man har liggende i kott og skjul. Ting som har sett sine bedre dager, eller som er ødelagt. En seilbåt for barn kan også lages av restavfall som melkekartonger, papp eller plast. Det viktigste er at det ser ut som en båt når den er ferdig og at man skaper noe sammen.

Det er superenkelt å lage en seilbåt av en gammel melke-kartong. Man trenger bare kartongen, en pinne og et seil. Seilet kan man lage av papir eller plast. Det viktige er å klippe det til slik at det ser ut som et seil. Seilet kan være stort eller lite, men må være rettvinklet slik at det går opp etter masten. På papir kan man tegne fine mønster. Perfekt for små barn.

Papiret kan enten brettes slik at det blir mulig å tre seilet ned på pinnen. Man kan da ta teip som man fester inntil pinnen slik at seilet sitter godt fast. Teip deretter hele seilet slik at det får en glatt overflate.

Nå må man feste masten til selve båten. Da må man lage et hull i kartongen slik at masten passer nedi. Hullet må ikke være for stort, men være så lite at ikke masten blir ustabil. Man kan forsterke masten ved å legge tape rundt hullet eller en ring som passer perfekt til pinnen.

Dette er en veldig enkel seilbåt, og man kan prøve den i badekaret hjemme der den passer best. Småbarn vil elske seilbåten der den stille flyter rundt og rundt.

Trebåt med seil

Vil man ta seilbåtbygging til det neste nivået, kan man lage en trebåt med seil. Seilbåten lages av en trebit med noe dimensjon, gjerne to-tom-fir eller større. For at det skal bli en skikkelig seilbåt, kan man lage to hull til master foran og bak. Hullene skjæres ut med hjelp av en bor eller hull-sag. Man kan forme selve båten, med front og akterende ved å sage til og pusse slik at den får en jevn og fin flate. Mastene kan være deler av en gammel stol eller møbel eller blomsterpinne.

Seilet lages av et tøystykke eller annet materiale som passer. Rundt båten kan man spikre i tynne spiker som kan bli løpelina. Knytt hyssing til og seilbåten er komplett.

Propellbåt

Man kan også lage båt med strikkpropell. Bruk en 23*148 plankebit eller lignende og sag ut formen med en stikksag ved hjelp av en mal man legger over og streker rundt. Det må sages til slik at man får plass til propellen, eller skru på to utstikkere som står noen centimeter ut akterut på båten. Propellmotoren lages av en strikk og to fliser som kobles sammen med lim. Flisene bør være rektangulære, og veldig tynn. Man kan for eksempel skjære ut en flis fra en rørepinne eller en kile. Strikken tres gjennom to hull man har borra ut i utstikkerne. Ikke legg for mye press på slik at utstikkerne knekker. Man må passe på å ha en festeanordning på hver side slik at strikken sitter fast. Nå kan man tre i propellen og snurre den rundt så langt det går.

Det som skjer vil få alle barn til å juble av glede.