Vinteren har kommet til mange deler av landet, og sommerklær er byttet ut med varme vinterklær. Mange unger elsker å leke ute i snøen, og hva er ikke bedre enn en kjelke som man kan ha med seg hvor enn man ferdes. Fine bakker og stier er perfekte til å kjøre i full fart, med en kjelke man har laget selv. Mange av dagens kjelker er laget av ren plast, hvor hver liten del inneholder plast, og kalles ofte snowracer. Det beste er å lage sin egen kjelke, slik som man hadde i gode gamle dager. Den kalles gjerne rattkjelke. Man kan lage en helt enkel tre-kjelke uten ratt for de minste til å begynne med.

Det krever en god del utstyr og verktøy for å lage en god kjelke, men det er ikke så vanskelig dersom man tar seg god tid og er nøyaktig. Utfordringen ligger gjerne i å lage skiene.

Først må man skjære til planker som skal bli selve skiene. Disse kan vær av tre, slik at ikke farten blir alt for høy. Tre glir veldig godt i hard snø, derfor brukte man gjerne treski før i tiden. Disse plankene må være avrundet i endene, slik at det utgjør fremre del av kjelken. Bakenden kan også være avrundet, men trenger ikke ha den samme stilen bak. Det er viktig at dette er solide bjelker, men det er viktig at ikke kontaktflaten med snøen er veldig bred. Jo smalere, jo bedre. Det er også fint om bjelkene er avrundet i front, slik at barna kan hvile føttene ned mot skiene. Det gjør også at barna kan styre bedre.

Deretter må man feste fire vertikale stubber som skal holde setet hvor barnet sitter. Disse kan lages med en uthuling nederst, slik at man kan skru dem fast i skiene. Dette gjør også at kjelken blir mer stabil. I tillegg kan man bore hull i tuppen av skiene og plassere en bjelke mellom de to. Da blir kjelken enda mer stabil, og barnet kan velge å hvile føttene på tversoverliggeren i front.

Fundamentet er ferdig

Nå har man laget fundamentet på kjelken. De vertikale stubbene kan nå kobles sammen med bjelker slik som fronten av kjelken. Den begynner nå å ta form, uten at man har brukt verken mye penger eller tid.

Hvordan man velger å lage setet, er opp til en selv. Man kan ha langsgående bjelker, eller tversliggende. Det er viktig å ikke lage setet av en gammel barnestol, for da blir barnet fanget og sittende fast dersom noe skulle skje. Derfor er det viktig at barnet har fritt spillerom på kjelken. Disse bjelkene må selvfølgelig tåle et barn, uten at de knekker.

Når kjelken er ferdig, må man begynne med å pusse den. Det gjør man enkelt med sandpapir, enten for hånd eller med maskin. Det er viktig å få en avrundet form, og at materialet er helt nedpusset. Deretter kan man legge på tre-lakk. Foran henger man på et tau, og nå er det bare ut i snøen å prøve.

Materialer som kan brukes er gjerne eik eller bøk. Selve skiene kan være litt over en meter, litt avhengig av barna som skal bruke den. Bredden på kjelken kan være omtrent 40 centimeter.

Synes man dette ble for komplisert og barna hyler etter noe å finne på, da er den raskeste og enkleste løsningen å finne på kjøkkenet. Plastposer blir de morsomste leketøy i en fart. Det er bare å lage hull til beina i hvert hjørne i bunn av plastposen. Deretter er det bare å sette utfor bakken. Unna vei, her kommer jeg!