Konseptet DIY – do-it-yourself brer om seg i de sosiale medier og i de tusen hjem. Det er mange som er kreative og nevenyttige, og i disse dager der det er snakk om miljø og gjenbruk, så er DIY et konsept man bør ta vare på og utvikle videre. DIY er noe både små og store kan holde på med, og som barn kan lære mye av. For lærer man seg et håndverk, har man mange fordeler som man kan bruke senere i livet.

I barnehager er det ofte snakk om utelek og det å ta vare på naturen rundt seg. Barna lærer å plukke opp søppel og ikke grise til nærområdene sine. Det er alltid kjekt med leker og uteaktiviteter, og noe av det aller morsomste er å sykle på trehjulssykkel. Ofte kjøper barnehagene inn mange i gangen, slik at det er nok til alle. Men kanskje det går an å bruke ting og tang man har liggende til å bygge en trehjulssykkel selv. At man skal tro at barn selv klarer å fikse en trehjulssykkel er nok å tro på julenissen, men kanskje kan en slik en ligge under juletreet til neste jul.

Vi skal se på ting som man kan benytte seg av, og hva man trenger av utstyr for å lage en god trehjulssykkel. Det enkleste er å kjøpe en i butikken tenker nok mange, eller kjøpe et byggesett.

Deler i trehjulssykkelen

Man må for det første finne tre hjul. Det kan være fra en gammel barnevogn, en tralle, en trillebår eller et eller annet med hjul. Hjulene skal ikke være så store, men heller ikke for små. Her er det mange muligheter, man kan lete i garasjer, på gjenbrukstorg eller kjøpe noen i en forretning. Det kan enten være hjul med slange, slik at man kan pumpe luft i, eller hjul av hardplast. Satser man på en av trematerialer til innendørs bruk, bør hjulene ha en gummilist som går rundt hjulene. Dette kan man finne i bygge-forhandleren. Det er viktig at det er mulig å tre på hjulene på selve kroppen.

Det som er viktig å huske på er at man kan montere pedaler på framhjulet.

Selve kroppen på en trehjulssykkel må være av metall, gjerne jern da det gir den litt tyngde. Ved at sykkelen er litt tyng gjør at den ikke velter så lett eller er vinglete.

Det kan være vanskelig å finne deler som kan passe til trehjulssykkelen, men man må bruke fantasien og se hva man finner. En gammel barnevogn kan kanskje bli en ny trehjulssykkel dersom man bruker fundamentet. Man kan også se for seg å bruke gamle rør eller lignende som man må sveise sammen. Da må man ha tilgang til sveiseapparat.

Hjulene må festes ved å gjenge til en aksling som passer perfekt. Hvis ikke kan sykkelen bli vinglete og ustabil. Her må man prøve seg fram og bruke komponenter som passer sammen. Sete kan man finne på en gammel sykkel eller være en stålskuff som har sittet på en vekt. Her er det mange muligheter.

Skal man først sette i gang med et slikt prosjekt, bør man først lage en tegning. Der etter bør man ha en ide om hva man trenger av utstyr og deler, slik at man lettere kan finne fram til dem. Dette kan man gjøre sammen med barna, slik at de får være med på prosessen. Kanskje de også kommer opp med noen ideer man ikke tenkte på selv. Så når alt er klart og man vet hva man skal ha, så er det bare å sette i gang å lete.