Hva er så bra med å bygge trehytte?

Barn elsker å bygge, men barn har også en tendens til å like å rive ned. Dette er gøy en stund, men når far tenker at det kan være smart å ta leken et hakk videre, kan barn ha stor glede av å bygge en hytte i treet.

Det er både litt skummelt og veldig spennende på en gang, det å bygge ei hytte oppi treet. Man kommer høyt opp, man får bruke hammer og sag, og skape noe som bare voksne menn gjør. Det å bygge trehytte er noe barn kan ha stor glede av og ha minner om i mange år.

Har man først bestemt seg for å bygge hytte, må man forsikre seg om at treet er stabilt og ikke har råtne greiner. Har man en stor eik i hagen med tykke greiner, kan det være et godt utgangspunkt. Men det viktigste er at hytta er trygg og at ikke ungene faller ned.

Før man begynner å bygge trehytte trenger man:

*Trevirke, gjerne gamle, men konstruksjonsbjelker bør være nye

*Verktøy, både hammer og sag, vinkel med mer

*Skruer og spiker

*Målestokk og blyant

*En plantegning

*Et bord med tilstrekkelig saft og boller

*Tålmodighet og pågangsmot

Slik starter man

Man må starte med å lage et holdbart grunnlag, gulvet. Dette må en voksen være med å gjøre, slik at hytta blir trygg. Man kan la bjelkene hvile på de tykke grenene, for på den måten å få et sikkert gulv.

Bjelkene kan også sikres med skråbjelker inn mot stammen og metalltråd.

Et gulv blir stabilt dersom man feste to tjukke bjelker mot nord på hver side, og deretter legger to bjelker oppå mot vest. Deretter kan man legge bjelker rundt som skaper en ramme for gulvet. Deretter er det bare å legge gulvbord oppå.

Stabilitet i trehytta

Husk å lage stabile rammer for vegger og eventuelt tak på trehytta. Når rammeverket er oppe, kan man aktivisere barna. Men først må man vurdere en ting til. Avhengig av hvor høyt oppe hytta skal være, kan det hende man trenger noe å stå på. Ungene må også komme seg opp, så da kan man begynne med å montere en stige eller taustige. En stige er enkelt å bygge. Husk at en taustige er veldig kult, for den kan barna trekke opp etter seg slik at ingen kommer seg opp til tre-indianerne. Derfor er det også kjempekult å ha inngangen i gulvet. Men det må man finne ut ved å se på plantegningen og forholdene rundt seg.

Assistanse fra voksne

Med assistanse fra deg, kan de hamre trehyttas veggbord og tak. Og er de riktig heldige kan de bruke batteridrevet skrutrekker for å feste bordene med. Her kan man velge å bruke gamle bord man har liggende eller noe billige trevirke på den lokale trevaren. Passer ikke bordene må barna sage til dem selv. Da må de ned på arbeidsbenken, måle opp og merke av, bruke vinkelen og sage. Her ligger det masse læring. Det er litt skummelt, så det kan være lurt å sende mamma på en shoppingrunde eller kafebesøk.

Man kan pynte hytta med sjørøverflagg eller dødninghode, montere kikkertfeste og ha walkietalkie i hytta.

Har man et helt perfekt tre, kan man i tillegg kjøpe en sklie på en tilegnet forretning og montere mot en veldig kraftig grein eller et feste man har laget til. Denne må være hundre prosent stabil.

Når barna er med, vil de lære seg å bruke kroppen fysisk, tenke strategisk og bidra med bygging. Det er ingenting som er bedre når barna selv har skapt noe.

I tillegg til at barna får prøvd seg på bygging og snekring, har også barna et oppholdssted de kan bruke mange år fremover. En trehytte går sjelden av moten og vil være populært som lekeplass i lang tid.