Barn, også de minste barna, bør leke ute fordi det er med på å stimulere sansene, gir gode effekter på helsen og er med på å gjøre barnet rustet for fremtiden. I dagens moderne samfunn, er det alt for mange som bruker tiden sammen med barna inne. Dette er et resultat av at vi har utallige teknologiske dimser, som opptar tiden til både store og små. For de voksne er dette kanskje ikke sett på som et stort problem, men de glemmer også at de levde i en helt annen teknologisk tid, hvor det var vanlig å leke ute hele dagn til mørkt på kvelden. Derfor, vil vi slå et slag for å la barna leke ute i denne artikkelen.

Små barn skal alltid være under oppsyn når de leker ute, men akkurat det vil ikke være et problem med de aller minste, siden de ikke er like mobile, og har godt av å bare være ute og observere fra barnevognen eller å ligge på gresset. Ta gjerne uteleken sammen med praktiske oppgaver, som hvis du henger opp tøybleier til tørk på tørkesnoren, fordi da kan du slå to fluer i en smekk.

Test barnevogner 2023

Solskinn er sunt for både store og små

Solskinn er en viktig kilde til D3-vitamin, som er nødvendig for mange organer, huden og skjelettet vårt. Solen er også kjent for å hjelpe på humøret, og det er anbefalt å være minst en halv time daglig hvor hele kroppen får solskinn. Bruk selvfølgelig solkrem og solbriller, om solen står høyt på himmelen, fordi det er en viss risiko for at de minste blir solbrent (eller skader på øyet), og de følgene det kan ha.

Vitamin-D

God trening – leke ute øker aktivitetsnivået

Å leke ute øker aktivitetsnivået, spesielt for barn som kan løpe rundt og leke. De aller minste har også nok plass å boltre seg på og vil nok være mer enn bare litt nysgjerrige, om de får lov til å krabbe rundt fritt på gresset. Pass på at de ikke putter gress og stein i munnen, om du har baby.

For de litt større barna er det ingenting som er gøyere enn å leke ute. Få gjerne naboen på besøk, om de har barn i samme alder, fordi da kan barna leke sunne leker og knytte bånd.

Lærer seg å sette pris på naturen

Dette punktet er kanskje det viktigste. Ved å leke ute vil barna lære seg å sette pris på naturen, og er en egenskap de vil ta med seg videre i livet. Det er kun gjennom å oppleve naturen, at vi virkelig setter pris på den. Nordmenn flest elsker å gå tur i skog og mark, men det begynner gjerne i hagen. La barna få utforske naturen i sin prompt og prakt. På den måten kan de utvikle en sunn nysgjerrighet og et sunt forhold til naturen, som er så nær oss alle i Norge. Det er sjeldent du skal reise lang i Norge for å komme u ti rå natur.