Tre er et fantastisk materiale, som man kan skjære til og gjøre om omtrent slik man vil. Noen tresorter har lav massetetthet mens andre er tunge. Selv harde tresorter kan være lette, og er et supert materiale til å lage leketøy til barna i barnehagen. Det er ikke kostbare materialer, og man trenger ikke handle inn masse verktøy eller utstyr. Man trenger eventuelt noe lim for tre og maling. I tillegg trenger man sandpapir.

Av verktøy trenger man:

  • Linjal
  • Drill
  • Stikksag
  • Sandpapir
  • Trelim
  • Hørselsvern og sikkerhetsbriller

Hvor får man ideer til leker av tre? Hva skal man lage? På nettet finnes utallige inspirasjonskilder, alt fra youtube videoer som viser hvordan, til dedikerte nettsider med bilder og instruksjoner, til online casino med spill designet som retro trespill, som f.eks. tre på rad og Scrabble, til og med slots kan ha treutforming på slike spillsider. NB! Hvis du sjekker Youtube, søk på engelsk, du får flest treff da.

Det er mange meninger om hvilke tresorter man bør bruke til leketøy, men både bøk, lønn og or er treslag som egner seg til å skjære ut.

For å lage hjulene bør man ha en hull-sag, som er en vanlig drill med et spesial munnstykke, slik som denne. Det blir da et hull i midten som man kan tre plugger gjennom slik at hjulene sitter fast i bilen. Man bruker trelim for å få alt til å sitte sammen til slutt.

Slik lager man leketøy av tre

Først må man skjære ut et stykke på omtrent 10*20 centimeter. Når man skal skjære ut fasongen til bilen, kan man for eksempel bruke en mal. Man tenger først en mal på et papir. Så klipper man ut bilen, og så legger man bilen på trestykket og tegner følgelinjer. Nå kan man feste fast trestykket til arbeidsbenken og skjære ut formen med en stikksag. Dette er ikke oppgaver for små barn, men noe som du som voksen må ta deg av.

Det er en selvfølge at man vet! Når man har skåret ut bilen, kan det være smart og ikke minst kult å skjære ut vindu. Det gjør man også med en stikksag. Dersom man ikke vet hvordan man skal starte å sage kan dette tipset være til hjelp. Bor først et hull med drillen i et av hjørnene. Da kan man tre sagbladet forsiktig ned og starte å lage vinduet. Nå er nesten leke-bilen ferdig.

Men det gjenstår en del ting. For det første må man borre hull til hjulene. Bilens hjul festes med de pluggene du lagde tidligere. Nå har bilen fire hjul, to foran og to bak. Men kanskje pluggen var mye lenger enn bredden av bilen og hjulene. Det enkleste er å montere hele bilen og skyve pluggen inn slik at den ligger i kant på den ene siden. Så kutter man rett og slett den overflødige biten av. Da får man en rett kant på begge sider.

Hele lekebilen må pusses med sandpapir, slik at den kan males og det ikke er skarpe kanter på den. Snart har man leketøy til hele barnehagen.

Tips til å få med barna

Dersom barna får ta del i å lage lekene selv, vil de også leke mer med dem. De vil føle et eierskapsforhold til lekene sine, og kanskje også tenke på å ta vare på naturen senere i livet. Det som er smart er om man lager alle delene selv på forhånd, eller at barna kan være med å se på når man skjærer ut delene. Det kan sortere og samle de forskjellige delene, og pusse med sandpapir. Etter dette kan man ta med delene inn, og så kan barna være med på å sette bilene sammen. Når bilene har ligget over natta med lim i presse, er bilene fiks ferdige til å males dagen etterpå. Snart har alle barna en lekebil hver eller to. Et supert leketøy for alle barn i alle aldre, og perfekt for lek i sandkassa.

.