Tenk deg at bussen stopper foran deg. Dørene åpnes og du stiger inn. Men sjåførens plass er tom. I det samme lukkes dørene og bussen setter seg i bevegelse. Nå kan du prøve det – i Oslo.

Foto: Pixabay

Finske Sensible 4 skal teste sine selvkjørende biler i Norge. Prøveperioden med Ruter i Oslo skal vare et helt kalenderår.

Science-fiction

Første bil ut på veiene i Oslo er en Toyota Proace-varebil utstyrt med autonom kjøre-programvare utviklet av Sensible 4. I følge det finske selskapet er Proace den rette modellen  fordi den har plass til opptil seks passasjerer, med mulighet for  rullestolrampe inkludert.

For at denne science-fiction planen skulle bli virkelighet har finnene inngått et samarbeide med Norges offentlige transport myndighet Ruter, firmaet Holo og bilgiganten Toyota Motor Europe (TME). Planen er å gjøre førerløse busser til en integrert del av kollektivtilbudet i den norske hovedstaden.

Fire årstider

Finske ingeniører har jobbet tett med Toyota i arbeidet med å installere den autonome programvaren.Testen vil til syvende og sist vise om tiden har kommet for autonome kjøretøy i Ruters kollektivtransport, som tar sikte på å redusere behovet for privat bilbruk i den norske storbyregionen.

Den nye førerløse tjenesten vil foreløpig hete Linje 529. Årsaken til at det finske selskapet mener prøveperioden bør vare så lenge som et år er at de mener bilen bør testet i alle fire årstider, under alle typer værforhold.

For at selvkjørende biler skal bli vanlige, må de jobbe under hverdagslige forhold, som i regn eller snø. Å kjøre i Norge er en flott mulighet for finnene å teste om programvaren virker. Hvis det går bra i Norge, vil det gå bra overalt. Så får man se om folk etterhvert kan slappe av med en avis eller en runde Unibet Bonus – eller om de må klamre seg fast i svingene.

Kunstig intelligens

Finnene takker det norske selskapet Ruter for at de våger å delta i denne futuristiske planen, men er overbevist om at de sammen kan tilby en smartere og mer bærekraftig transportform til mennesker på lang sikt.

Finnenes  utviklingsprosesser og algoritmer optimaliserer 3D-lys-deteksjon og georadar (LiDAR) sensing, databehandling, og et intelligent sensorsystem. Disse enhetene administreres av en spesialisert kunstig intelligens modell (AI) som behandler data i et format som er lett å håndtere, eller på godt norsk at det er en forståelig programvare som styrer kjøretøyet.

Bedre flyt

En annen viktig milepæl for utviklerne er at de skal øke i kjøretøyets hastighet, noe som vil kreve raskere respons fra hele det avanserte systemet med kameraer og sensorer. Tidligere forsøk ble utført med en fartsgrense på bare atten kilometer i timen.

Nå skal farten økes til tretti kilometer i timen, og det er nordmenn som skal være forsøkskaniner. Sensible 4 hevder at autonome kjøretøyer kan forutse trafikk mellom to til tre sekunder på forhånd, mye raskere enn mennesker.For bymiljøer vil det resultere i kortere bremse tider og avstander mellom biler som beveger seg i mellom tretti og førti kilometer i timen. Det forventes at selvkjørende biler reduserer antall forbikjøringer for å holde flyt og forutsigbarhet i trafikken.