Det er noe som alle barn elsker å leke med, men som man aldri har når man trenger det. Kanskje er butikken tom for drager for ute blåser vinden som aldri før. God fønvind fra sør gjør at barna er ute hele dagene. I filmen ”Drageløperen”, basert på boken til Khaled Hosseini, ser vi hvordan barn fra Afghanistan leker og konkurrerer med drager i et årlig arrangement. I en ellers brutal hverdag, kunne barna leve seg inn i en annen verden og glemme fattigdom og krig.

Drageflying er noe alle barn bør gjøre. Det gir trening både for kropp og hjerne, som f.eks. koordinasjon, det er en utfordring å fly drage hvis man ikke har gjort det før, men ikke gi opp, de får det til ( bare det er vind 😀 ). Men hvis man ikke vil kjøpe en, hva gjør man da?

Jo, man bygger en pyramidedrage av kontorutstyr. Det er både morsomt og enkelt. Det fleste tingene har man allerede liggende i huset, slik som sugerør, hyssing og annet vanlig kontorutstyr. Hvis man ikke har det, og vil kjøpe en ferdig drage, kan man shoppe rundt på nett og finne rabatter så man kan få de billigste dragene, samt andre leker og barneutstyr, som på https://www.tripplo.com/no/rabattkoder-barn-og-baby

Det man trenger for å bygge denne enkle dragen er:

  • 24 sugerør
  • En lang hyssing
  • Sterk tape
  • Pakkepapir
  • Saks
  • Sprittusj
  • Tykt papir

Hvordan bygger man dragen?

Første steg er å ta et sugerør og tre hyssingen gjennom. Gjenta det med tre sugerør slik at det dannes en trekant. Knytt så hyssingen sammen. Legg så til to sugerør til og knytt disse fast, men sørg for at det er 5 cm med tråd i hver ende. Man har nå et parallellogram. Man skal legge til enda et sugerør slik at man får en figur i tre dimensjoner. Det høres nok vanskeligere ut enn det er.

Nå skal man klippe ut pakkepapir til to av sidene på dragen. Tape papiret godt rundt sugerørene. Det kan være smart å bruke silkepapir for å redusere vekten, men pakkepapir funker også helt greit. Vi har nå en pyramide med åpen bunn og en åpen side, mens to sider er lukket.

Dette gikk jo greit. Man merker fort at det kan være greit å ha noen litt solide sugerør og at man må være litt fingernem. Det er lov til å ta seg god tid. Å bygge dragen er noe av gleden.

For etterpå skal man lage 3 slike pyramider til. Bruk gjerne forskjellig farge på pyramidene slik at dragen får et fargesprakende utseende.

Når man har alle pyramidene klare, må man knytte dem sammen slik at man nå har en toetasjes pyramide.

For å lage en ekstra beskyttelse og vindfang, kan man bruke en bøyelig plastmappe som man klipper til slik at baksiden av pyramiden dekkes. Pyramiden har nå en åpen front, men baksiden og undersiden er lukket med silkepapiret og plastduken. Bruk en tusj til å markere figuren.

Den er viktig å feste hyssingen midt bak på baksiden av pyramidedragen så den står rett i lufta.

Det er mulig man trenger å bygge denne flere ganger, slik at man får en robust drage. Trådendene skjules inni sugerørene eller klippes til. Ikke klipp for langt inn for da kan tråden ryke.

Dette er en oppgave som er enkel og som kan gjøres sammen med barna. Når de har sett og lært ett par ganger, kan de saktens få det til selv også.

Å bruke dragen

Når man er klar er det bare å gå ut i vinden å prøve. Man bør være minst to personer når man skal få dragen til å fly. En holder i dragen, mens en holder hyssingen. Etter nedtelling, løper så den med hyssing opp mot vinden. Den andre slipper dragen. Er man heldige går dragen opp i luften. Å fly drage er alltid spennende, men det er ikke alltid man får det til på første forsøk. Her gjelds det å ha litt tålmodighet og en god drage. Men prøv helt til dere får det til, det er veldig morsomt.

Et tips: Hvis dere er på stranden så hold dere unna vannet, hvis dragen blir våt så blir den vanskeligere å få opp i lufta. Hvis den har havnet i vannet, la den tørke litt før dere prøver igjen.

Er man riktig uheldig går dragen i stykker. Da må man inn igjen for å reparere skadene. Heldigvis er ikke materialet du lager dragen av dyr, og den er enkel å reparere. Kanskje du skal lage to eller flere drager samtidig, med det samme du er i gang, så mister dere ikke så mye verdifull flytid hvis en drage kræsjer og blir ødelagt.

Det som er fint med dragen er at barna kommer seg ut og kan være oppholdt ganske lenge.

Video om å lage drage: