Noe som kanskje ikke alle kjenner så godt til, men som kan lages enkelt med noen få hjelpemidler, er å lage et flott rebusløp for barna. For eksempel til en bursdagsfeiring eller selskap der mange barn er samlet, kan et rebusløp være perfekt. Rebusløp går ut på å besvare spørsmål som er satt ut i omgivelsene, for eksempel i utmarka eller område rundt hjemmet. Det man trenger er:

  • Litt tid til å lage postene
  • Noe allmennkunnskap
  • Fargestifter
  • Ark
  • Stiftemaskin eller stifter
  • Konvolutter
  • Stoppeklokke

For det første må man lage poster, hvor man skriver ned oppgaven. Det kan være et spørsmål med eller uten svaralternativer. På hver post kan det være en konvolutt med bokstaver A, B og C som lagene kan ta med seg som svar på postene. Dermed vet man hva de forskjellige lagene har svart på hver post. Dersom barna kan skrive selv, kan det få med en blokk hvor det kan notere post nummer og svaret på.

I tillegg må lagene få utdelt et kart slik at de skal forstå hvor de forskjellige postene befinner seg. Det må selvfølgelig være litt vanskelig å finne dem, så derfor er det fint å ha flere på hvert lag som kan hjelpe til. Kanskje kan posten være litt bort fra stien eller være litt godt gjemt. Kartet kan være streket opp med ruten som har en egen farge. Ved å tegne inn kjente landemerker eller bygninger, da kan barna lett kjenne seg igjen.

I andre tilfeller kan svaret på forrige post være et tips til hvor neste post er. Her er det mange muligheter.

Har man mulighet til det kan man laminere arkene slik at postene ikke ødelegges. Med en stiftemaskin kan man feste postene til en trestamme eller man kan feste dem på en plankebit eller lignende. Det viktigste er at ikke det er for vanskelig å finne postene. Ellers vil man kunne risikere å måtte ut for å lete etter bortkomne lag.

Hage eller tun

En stor hage eller tun kan være perfekt for de minste barna. Da kan rebusløpet foregå rundt huset og bak garasjen. Lag en start og et målområde. Med 17-mai-flagg kan man dekorere fint slik at man kan klokke inn lagene.

Når man har samlet alle postene må lagene skynde seg til mål. Målstreken kan være tilbake i hagen, og her kan man ta i mot barna med saft og boller. Når alle lagene har kommet i mål, kan barna fortsette leken ute i hagen. For nå må man legge sammen poengene. Man kan få poeng for tiden man brukte og poeng for svarene man gav. For de minste barna trenger man ikke å lage noe differanse, men heller premiere alle likt. For de større barna kan det være en første, andre og tredjepremie. De andre lagene må også få en trøstepremie.

Et rebusløp vil både påvirke barnas samarbeidsevner og kognitive evner. Rebusløpet er også fint for å engasjere barna i ulike tema og oppgaver. Det kan være alt fra underholdning til geografi, men kanskje først og fremst aktuelle spørsmål rettet mot barn. Det er ganske sikkert at et rebusløp vil slå an for de fleste barn, spesielt for barn i skolealder. Da kan de få vise frem sine kunnskaper de har lært på skolen.