Det er mye man kan leke med når man er barn, men av og til trenger man litt hjelp for å komme i gang. Det er ikke alltid det er like gøy å gå ut i regnværet eller man helst vil sitte inne å se en film og kose seg under pleddet. Men det er og bør være enklere å få med de minste barna ut.

Mange små barn skal lære seg å regne, lese og skrive. Det kan hende 4-åringen allerede har begynt å kunne flere bokstaver og tall, og det kan være en god start på en artig lek.

Bruk det du finner

For det første kan man lage tall og bokstaver med det man finner ute. Det kan være tre like lange pinner som kan forme A, F, H også videre, men også tall som 1, 4, 7. Skal man lage litt mer kompliserte tall og bokstaver, kan man se om man finner en ståltråd eller en slange. Da har man plutselig mulighet til å lage O, Q og tallene 0, 6 og 8. Det er viktig å bruke fantasien for å finne ting man kan bruke.

Når man har vist barna hvordan man kan finne ting som kan bli tall og bokstaver, kan de ut å lete selv. Er man litt smart legger man ut mange ting på forhånd. Da blir det ikke kjedelig med en gang.

Det kan bli en oppgave for barna å prøve å lage bokstavene ettersom man avanserer i alfabetet. Først sier man A, og har man med seg et lesehefte, kan man hjelpe til dersom de ikke vet hvordan den ser ut. Så kan dere snakke om hvordan den ser ut, så kan oppgaven til barnet bli å finne ting som den kan lage A med.

Deretter går man videre i alfabetet. Det samme gjelder for tallene. Alt man finner ute i naturen eller i garasjen for den saks skyld, kan man bruke til å lage tall. Men man kan også telle på en annen måte. Man kan for eksempel be barnet finne noe som det er en av, to av også videre. For eksempel ser hun tre biler. Eller finner 4 steiner på bakken. I treet henger det 5 epler.

Barnehagebarn og barn som nærmer seg skolealder

Bokstav og tall-leker er noe som passer for barnehagebarn og barn som nærmer seg skolealder. Vil de barna som er litt eldre være med, kan man ta leken ett skritt videre. Hva med at de skal prøve å løse en oppgave, og svaret skal de skrive med ting de finner ute. Det må ikke være alt for lange ord eller uttrykk, for da kan det jo bli litt vanskelig.

Når det gjelder tall, kan de større barna få teste sine matematikk-kunnskaper. Du har 5 epler og 3 kongler. Del dem ut slik at 3 andre for minst en av hver, et eple og en kongle. Hvor mange har de hver og hvor mange ble det igjen. Her er det utrolig nok milliarder av muligheter. Det kan bli litt mye å gjøre alle.

Barn utfolder seg og bruker hjernen

Det har ikke bare en verdi at barna leker, det er også både viktig at de utfolder seg og bruker hjernen, samtidig som de gjør det i trygge omgivelser. Ute i frisk vind og fin natur, vil barna få gode minner, og ikke minst gode verdier. Bokstav og tall-lek er noe alle barn kan være med på, og med minstemann i ryggselen, er alle barna med å leker.