Fotball er alltid morsomt, og de aller fleste unge i dag er innom denne sporten på en eller annen måte på ett eller annet tidspunkt i livet. Om ikke annet i gymtimene på skolen. Mange opplever også en eller annen variant av ballsport som innfallsport til fritidsaktiviteter, og hvem har vel ikke lekt man er en eller annen kjent fotballspiller nede på løkka?

Enten man liker Arsenal eller Liverpool har de fleste et forhold til fotball, og de aller ivrigste strekker den enda lenger, og blir for eksempel med på enfotballtur med Man United for å oppleve stemningen og atmosfæren som finnes på en stor fotballarena i utlandet.

Vi lever i en tid hvor barn og unge tilbringer stadig mer tid i passitivitet, enten foran en datamaskin eller et fjernsyn, og terskelen for å gå ut og være aktiv er betraktelig høyere nå enn for bare noen få år siden. Faktisk er dette et så stort problem at Folkehelseinstituttet har laget en undersøkelse som konkluderer med at noe må gjøres for å øke barns aktivitet, ellers vil samfunnet sannsynligvis stå overfor store helsemessige utfordringer innen bare noen få år.

Derfor er det viktig at barna våre kommer seg ut og i aktivitet, for det vil gavne dem senere i livet.

Men så var det denne motivasjonen da. I «gamle dager» hadde man ikke noe valg. Ville man snakke med vennene sine, måtte man møtes fysisk og være sammen. I dag finnes det et utall av digitale muligheter, og man kan holde kontakten med alle vennene sine fra nær sagt hvor som helst i verden man måtte ønske.

For å klare å løsrive de håpefulle unge fra tilværelsen innendørs er det greit å ha noe å tilby dem utendørs. Mange barn og unge har allerede interesser innen både sport, speider eller Røde Kors, og finner mye motivasjon i det, men likevel er det noen som ikke riktig gidder, eller klarer å finne på noe å drive med utendørs på egenhånd.

Litt avhengig av hvor gamle barna er er det mye man som voksen kan gjøre for å få dem til å tilbringe mer tid utendørs. Er barna svært små kan man selv være med ut, og enkle leker som for eksempel gjemsel kan være alt som skal til. Det er enkelt, har enkle regler, og kan lekes nesten hvor som helst. Litt større barn synes også dette kan være morsomt, spesielt hvis de er av den kreative typen.

Å ta med barna ut i skogen eller i en park kan også være en fin måte å stimulere lysten til å være ute på, og det er mange ting man kan leke ute i naturen. Gjemsel, som tidligere nevnt, barna kan leke apekatter i trærne, eller andre dyr de liker. Barn er vanligvis også vært flinke til å finne på egne leker selv, så be dem om å finne den største konglen eller det tykkeste treet, og ikke lenge etterpå er de distrahert og har funnet på noe helt annet.

I bymiljø eller tettbygd strøk kan man alltids lære barna noen gode gamle klassikere, som for eksempel «vippe pinne», «boksen går», eller – hvis man er av den litt tøffere typen – lære dem å «kappe land». Å kaste på stikka går heller aldri helt av moten, og forteller man dem at de kan beholde de myntene de vinner vil nok det også virke motiverende.

Har man tilgang til en ball finnes det mye moro med en slik. Noe så enkelt som å kaste den til hverandre, eller hvis man er flere sammen kan man spille basketball, håndball eller kanskje fotball.