Et kaleidoskop er et leketøy som har lenge har vært borte fra butikkhyllene. Kaleidoskopet lager en optisk illusjon, når man vrir på tuben. Speilene er skjært til slik at når man rister på kaleidoskopet, så dannes det nye mønster. Det er samme form som mange snøkrystaller.

Det går an å lage disse selv eller kjøpe DIY-sett. Man kan starte med å finne en tykk papprull som ser ut som rullen på en kjøkkenrull med papir.

Først tar man de tre rektangelformete speilene og teiper dem sammen med en blå teip. Deretter må man ta av filmen som ligger på speilene for å beskytte dem. Deretter må man legge sammen speilene til et rektangulært prisme, akkurat sånn som toblerone-sjokoladen. Sørg for at teipene går helt rundt om holder speilene sammen.

Flott, nå skal man finne fram papprøret. I den ytterste enden skal man sette på den største linsen. Deretter legger man på papirbiten som holder linsen på plass.

Deretter skal man legge de små perlene av plast og tre oppå linsen, det er disse som skal lage de utrolige formasjonene sammen med speilene. Det er ikke viktig hva dette er, men det må ikke være så mye at lyset ikke trenger i gjennom. Nå legger man det matte glasset over, og deretter fester man plastformen på. Den har et lag med lim på slik at den skal holde alt på plass.

Nå skal man ta fram de rektangulære speilene igjen. Det følger med to remser med styrofoam, et plaststoff som brukes til isolasjon og emballasje. Styrofoamen surres rundt litt inn på hver ende og festes med teip. Når man har gjort dette, må man forsiktig føre speilene inn i røret fra den åpne enden. Det er fra denne siden man skal se gjennom. Skyv dem helt inn. Nå skal man feste linsen man skal se gjennom til plastdelen som festes til papprøret. Plastdelen har et lite hull, slik at det blir mørkere inne i røret, og fokuset blir på den andre enden der sollyset treffer speilene.

I settet følger det med papir som man kan dekorere kaleidoskopet med. Og så har man plutselig et fikst ferdig kaleidoskop. Dette kaleidoskopet kan man se på denne siden.

Men det er ikke sikkert man har tilgang til å kjøpe et ferdig sett. Men fortvil ikke det skal være fullt mulig å få til dette selv.

Det man trenger er:

  • Linser på 15 mm og 50 mm
  • Kjøkkenrull eller doruller
  • Limpistol
  • Tykt ark

Det som kan være vanskelig er å få plassert den delen som kan vris på. Altså toppen av kaleidoskopet. Det viktige er å finne et papprør som går utenpå det lengre delen. Når man har funnet det er det greit. Når røret er plassert, gjør man enkelt som i filmen. Først legger man sammen de rektangulære speilene. Disse må ha speilsiden vendt innover, hvis det er speil på begge sider, spiller det ingen rolle. Teip dem godt sammen. Det kan være lurt å legge dem på bordet ved siden av hverandre (med den lange siden), og dra teipen over to av dem. Så fester man det siste speilet og former prismet. Grunnen til at man legger styrofoam på utsiden, er at delen skal sitte fast inne i røret.

Dette er leketøy som barna selvfølgelig kan bruke både ute i lek med sjørøvere og pirater, eller inne som en rolig avslappende lek med fantastiske krystallformasjoner. Et kaleidoskop gir barna en sanselig opplevelse de kan bruke i lek og i fantasi. De flotte perlene har man sikkert nok av på en plass som barnehagen. Prøv et kaleidoskop eller kjøp et ferdig DIY-sett!!